LEOPARDU ZAPEZILOR

LEOPARDU ZAPEZILOR


Salvarea leopardului de zărpadă
Deşi specia pe cale de dispariţie cel mai des asociată cu India este tigrul, sub-continentul indian este şi căminul leopardului de zăpadă, una dintre felinele cele mai ameninţate cu dispariţia: la ora actuală, se estimează că mai există în lume numai 4500-7000 de exemplare.

Pe Lista Roşie a speciilor ameninţate, întocmită de World Conservation Union, leopardul de zăpadă este de fapt pe acelaşi loc cu tigrul şi cu ursul panda. În prezent, supravieţuirea acestei frumoase, dar rareori observate feline, este serios ameninţată de braconaj şi contrabandă.Leopardul de zăpadă poate face salturi de peste nouă metri, poate ucide o pradă cântărind de trei ori propria lui greutate şi se poate furişa atât de uşor, încât este aproape de neobservat.

Din păcate, blana lui frumoasă cu pete şi rozete de culoare brun închis îl transformă în prada ideală pentru comerţul ilegal cu blănuri. Cu fiecare blană vândută însă, se mai bate un cui în coşciugul acestei specii pe cale de dispariţie. Un raport recent realizat de TRAFFIC – reţeaua de monitorizare a comerţului cu animale sălbatice – arată că, deşi şi alte părţi ale corpului animalului (dinţi, gheare, oase) sunt folosite pentru preparea de medicamente tradiţionale asiatice, acestea au o pondere mult mai mică.

Astfel, ca substitut al oaselor de tigru, comercianţii din Tibet plătesc până la 190 dolari americani pentru scheletul unui leopard de zăpadă.În regiunea munţilor Himalaya, cea mai mare ameninţare pentru supravieţuirea leopardului de zăpadă este conflictul dintre aceste animale şi păstori. Aceştia din urmă pătrund cu turmele lor din ce în ce mai adânc în teritoriul de vânătoare al leopardului, creând astfel o competiţie între turmele domestice şi oile sau caprele sălbatice, pentru hrana care oricum există în cantităţi mici.

Când ierbivorele sălbatice părăsesc aceste teritorii în căutarea de noi păşuni, leopardul de zăpadă se vede silit să atace animalele domestice; păstorii, la rândul lor, reacţionează şi prind leoparzii în capcane sau îi otrăvesc. Din cauza acestui conflict, ciobanii nu vor sprijini cu uşurinţă proiectul de salvare al leopardului.Din fericire, Strategia pentru Supravieţuirea Leopardului de Zăpada, lansată în august 2003, pare să facă faţă crizei.

Peste 70 de specialişti în probleme de protecţie din 18 ţări au ajutat la dezvoltarea acestei strategii, furnizându-ne un plan clar care să asigure salvarea leopardului de zăpadă’, afirmă Brad Rutherford, Director Executiv al International Snow Leopard Trust.

Spiritul de cooperare între cercetătorii care studiază acest leopard şi specialiştii în protecţia mediului mă face să sper că vom putea salva aceste uimitoare feline’.Să le ţinem pumnii strânşi, sperând că şi comunităţile locale din Asia centrală pot fi la rândul lor convinse să coopereze şi că, astfel, vom putea asigura un viitor pe termen lung acestor frumoase feline.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu