LINX

LINX


Linxul canadian traieste in mediul temperat continental si anume in zonele de stepa, prerie, taiga si in padurile de foioase. In mediile de stepa si prerie apar formatiunile ierboase. Precipitatiile sunt cuprinde intre 300-1000 mm. Exista seceta de vara si de iarna. Acest tip de vegetatie in Romania se numeste baragan. Solurile sunt cernoziomurile, foarte fertile de aceea si fauna este bogata in erbivore precum bizoni, antilope, cai.

Mediul padurilor de foioase si de amestec este foarte dezvoltat in America de Nord. Precipitatiile sunt in jur de 550-1000 mm. Verile sunt calde, iernile reci. Apar vanturile de vest, ciclonii tropicali. Temperatura vara este de 15-20oC. Solurile sunt brune pe care sunt paduri cu frunza cazatoare (stejar, fag, castan, carpen, ulm, frasin, artar, plop), iar fauna sunt cerbii, caprioarele, lupii, linxii.

In taiga (padure boreala) clima este temperat rece, iernile durand intre 5-8 luni cu precipitatii putine. Solul (podzolul, turba) este mai tot timpul inghetat. Vegetatia este compusa din conifere (brad, pin, molid). Fauna este adaptata frigului (linxii si alte mamifere precum ursul brun).

Fiecare individ detine un anumit teritoriu. Teritoriul unui mascul include teritoriul unei femele si a puilor ei. Acestia pot ocupa de la 10 pana la sute de km patrati. Adultii de obicei se evita cu exceptia perioadei de imperechere. Femela si puii vaneaza impreuna in zone despadurite. Un animal sperie prada care este prinsa de celilalti membrii ai familiei. Defrisarile masive pun in pericol habitatul si implicit supravietuirea acestora. Omul in aceasta zona gaseste nu numai lem ci si peste, vaneaza, minerit.Sant vanati datorita blanii folosita la comert.blana este principalu factor care a facut la linx sa fie aproape exterminat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu