TUTANKHAMUN



~3000 DE ANI DE ASTEPTARI~




Misterul din spatele moarti subite a lui Tutankhamun, regele Egiptului care a domnit cu mai mult de 3000 de ani în urma, sar parea ca a fost rezolvata în final de catre oamenii de stiinta care cred ca a cazut din-trun car de razboi în timp ce se deplasa la o partida de vanatoare in desert
Speculatii în jurul mortii lui Tutankhamun ,au fost pana cand mormântul sau a fost descoperit în în 1922 de catre arheologu Howard Carter.

Radiografiile mumiei ,care sau facut an 1968 a indicat o umflatura la baza craniului, ceea ce sugereaza ca Regele a fost ucis de o lovitura la cap.

Mai multe studii recente, folosind un scanner CT , arata ca a suferit o ruptura grava, chiar deasupra la genunchi, chiar înainte de a muri, care probabil a condus la intoxicatii letale.

"El nu a fost asasinat cum au crezut mai mule persoane.Regele a avut un accident de vanatoare pe cand vana an desert. A suferit o fractura la picior-ul stang din cauza ca ar fi cazut din car.An opinia mea acest lucru este adevarata cauza a morti lui" a declarat Zahi Hawass,Secretar General al Consilului de Antichitati.

Până în prezent, mulţi istorici au presupus că a fost tratat ca un copil destul de fragil, care a fost protejat de pericol fizic.Nadia Lokma de la Muzeul din Cairo a declarat că o recentă analiză a oaselor găsite în mormant ale faraon-uli a indicat faptul că nu a fost pur şi simplu o ceremonie de anmormantare.

Sute de săgeţi recuperate de la mormânt arată de asemenea, dovezi că a fost un vanator desavarsit."Acestea sunt unelte de vânătoare , nu de război "..a declarat Dr. Lokma .

Un set de ambracaminte gasit an mormantu-l lui Tutankhamun, au fost stocate la Muzeul din Cairo.Acestea sugereaza ca el erea obisnuit cu astfel deambracaminte. Acest set include un corset adaptat pentru al ferii de apa.

An final dovada vie o reprezinta o coroana de florii,care erea asezata an jurul gatului mumiei, la care botanistii sustin ca ereau an stare proaspata cand au fost puse,si culese an luna martie sau aprilie.Deci daca florile au fost culese antre aceste doua luni ,anseamna ca Tutankhamun a murit probabil an luna decembrie sau ianuarie,tinand cont de faptul ca procesul de ambalsamare dura cam 70 zile.Aceasta data coincide cu mislocu-l sezonului de vanatoare ,pe anotimp de iarna.Aceasta descoperire antareste si mai mult ipoteza mortii lui accidentale.

Prima expozitie a fabulosului facemask (masca de fata) facuta din aur solid a avut loc an anul 1972 la British Museum din Londra.Au fost an pelerinaj aproximativ 1,5 milioane de oameni.

An prezent masca de aur se afla an Egipt unde se pare ca va ramane pentru totdeauna ,din cauza riscului de degradare la multe calatorii.

~BLESTEMUL MORMANTULUI~

An legatura cu blestemul care erea pus suna cam an felul urmator:

"Orice persoana care tulbura mormantul unui faraon,va murii an scurt timp".

Multe morminte de faraoni aveau inscriptionat la intrare astfel de avertizari.

Aceste blesteme s-au dovedit totusi adevarate antro oarecare masura atunci cand o parte din personajele care au participat la deschiderea mormantului au decedat an conditii suspecte.Prima dintre aceste misterioase decese a fost a d-lui. Carnavon.El a fost antepat de un tantar ,antepatura an urma careia a facut o infectie an sange si a murit.

Un studiu a aratat totusi ca numai 8 persoane din 58 care au participat la deschiderea sarcofagului au avut un deces mai subit.Celelalte au trait pana an jurul varstei de 70 de ani.

Medicul care a facut autopsia lui Tutankhamun a trait pana la varsta de 75 de ani.Uni sustin ca moartea doctorului ar fi survenit din cauza unei ciuperci care ar fi fost cultivata an mormant tocmai pentru a tine departe pe cei care ar fi vrut sa profaneze mormantul.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu