VULPEA ARCTICA

VULPEA ARCTICA



Anca o specie aflata in pericol: vulpea polara „Alopex lagopus" care traieste in Scandinavia! Daca in Canada sau Alaska specia amintita este bine conservata, in Suedia, Finlanda, Norvegia si Peninsula Kola din partea de NV a Rusiei, numarul vulpilor polare a scazut dramatic in ultimii 150 de ani. Astfel, de la peste 15.000 de exemplare care traiau in regiunile amintite la jumatatea sec. XIX, s-a ajuns la numai 150 in anul 2003.

Dintre acestea, 50 traiesc in Suedia, 50, in Norvegia, 10-15, in Finlanda si cca. 40, in Peninsula Kola. Aceasta situatie i-a determinat pe specialistii scandinavi sa adopte un program de conservare, care a inceput in urma cu 10 ani si s-a numit „SEFALO" („Saving the Endangered Fennoscandian «Alopex lagopus»": „Salvarea speciei Fenoscandinave «Alopex lagopus», aflata in pericol"). In prima faza a programului, declinul a continuat si abia incepand din anul 2002 situatia s-a ameliorat.

Eforturile specialistilor si autoritatilor au continuat si s-au concentrat in jurul unui alt program care a inceput in 2003 si se va incheia in decembrie anul acesta: „SEFALO+". Dintre actiunile concrete desfasurate si masurile luate de cei implicati, trebuie amintite: declararea unor zone protejate, in care se asigura suplimente de hrana, in special in perioada in care se nasc puii si in care numarul vulpilor rosii („dusmani" ai vulpilor polare) este monitorizat, precum si interzicerea vanatului „vulpilor albe".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu