MAMUTII LA NOI IN TARA




Doi sateni din satul Scheia, comuna Alexandru Ioan Cuza, au gasit un fragment de maxilar al unui mamut in albia Siretului.
Specialistii de la Muzeul de Istorie Naturala spun ca dupa inaltimea dintilor este posibil sa apartina speciei "mammuthus primigenius", ultima specie de mamuti, care a disparut in urma cu 10.000 de ani.
Cu o lungime de circa 40 de centimetri si o greutate de aproximativ 7 kilograme , fragmentul reprezinta o portiune de maxilar avind un molar care a apartinut unui mamut. Partea externa arata ca o scoarta de copac, iar la atingere pare a fi un metal.
Satenii s-au dus repede cu "grozavia" la scoala din sat, la profesoara de biologie, in speranta ca vor obtine mai multe informatii despre descoperirea lor .
Sint foarte bine tasati dintii, intariti ca de piatra. Eu zic ca e ierbivor, rumegator. Cred ca are vreo suta de ani. Copiii fabuleaza, spun ca e dinozaur. Dupa marime cred ca a apartinut unui cal, dar e prea tocit ca sa-ti dai seama", a declarat Andreea Cobjug, profesor de biologie la clasele V- X in satul Scheia.
Directorul Muzeului de Istorie Naturala din Iasi, conf.dr. Ioan Cojocaru, cadru didactic la Facultatea de Biologie, spune ca ceea ce au gasit satenii de la Scheia reprezinta urmele unui mamut, specie care a inceput sa se dezvolte in urma cu doua milioane si jumatate de ani, pina acum 10.000 de ani.
"Pe toata valea Siretului s-au gasit resturi de mamuti si elefanti fosili. Mamutii umblau acum zeci de mii de ani in turme, cum umbla in prezent vacile. De fiecare data cind ploua mai tare se gaseste cite un rest de dinte. Nu este o raritate din punct de vedere stiintific. Dintii de mamut sint rezistenti pentru ca e partea cea mai rezistenta a scheletului", a declarat Ioan Cojocaru. Specialistii muzeului spera ca fragmentul sa ajunga in colectia lor.


sursa: www.ziaruldeiasi.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu