LACUL SACALAIA




Pe Valea Bontului (un afluent al Fizesului), intre comunele Fizesu Gherlei si Sic (judetul Cluj), se afla un lac misterios, numit Lacul Sacalaia sau Lacul Stiucilor.
Vietuitoare monstruoase, disparitii de persoane, o cale spre alte lumi, fenomene ciudate, fac din Lacul Sacalaia un Loch Ness al Transilvaniei.
Lacul Sacalaia se afla pe o veche exploatare de sare, langa un drum de pe vremea romanilor, de-a lungul caruia se insiruiau, pe vremuri, mici asezari ale "ocnasilor".
Maria Rus, cabaniera Lacului Sacalaia, "gestioneaza" si legendele legate de lac.
Se spune ca, pe vremea romanilor, lacul a inghitit o asezare.

Cand apa devenea foarte limpede, se putea zari acoperisul unei bazilici.
Inotatori cu experienta se avantau spre satul scufundat, dar unul cadea jertfa, fiind inghitit de un vartej ce se forma in jurul bazilicii.
De 30 de ani, depunerile au acoperit satul, iar bazilica nu si-a mai luat jertfa anuala.

Uneori, toamna, cand apa se raceste brusc, vietuitoarele lacului se ridica la suprafata, pentru a suplini deficitul de oxigen din apa.
Aceasta "aparitie" este insotita de un puternic iz de sulf ce se degaja de pe fundul apei.
Fenomenul dureaza cateva zile, prilej pentru vanatori de mituri care se posteaza la panda, asteptand ivirea vietatilor monstruoase ce salasluiesc in lac.
Cabaniera Maria Rus spune ca lacul este rezervatie naturala si ca in el si in stufarisul din imprejurimi traiesc multe pasari si animale de exceptie, unele necatalogate inca.
Uneori, chiar dimensiunile pestilor sunt "monstruoase": stiuci de peste 3 m si somni de peste 7 m.
Din cauza "necunoscutelor" lacului, pescuitul e permis doar din barca si este interzis in timpul iesirii pestilor la suprafata.
Adancimea exacta a lacului nu se cunoaste.
Oficial, se spune ca are in jur de 10 - 12 metri. Insa niste scafandri austrieci au facut o scufundare pana la 28 de metri, iesind la suprafata fara a atinge fundul.
Legenda spune ca, intr-un anumit loc de pe fundul lacului, s-ar gasi o poarta spre alta emisfera.
S-au spre alte lumi...





sursa: ziarul-ziarul

1 comentarii:

Anonim spunea...

Am auzit de acel lac, am fost acolo, iar localnicii mi-au spus ca pe fundul lacului sar afla un sat, dar nici un scafandru nu a dat de fundul acelui lac. In timpul care la-m petrecut acolo (2 ore) sa inecat un baiat de 16 ani :(

Trimiteți un comentariu