URSU PANDA

Peste 19.000 de specii de plante si 5.000 de specii de animale de pe Glob sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Alte cateva mii de speciii ajung in pragul disparitiei in fiecare an inainte ca biologii sa le poata identifica.
Principalele cauze ale disparitiei speciilor de plante si animale sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comerciala (colectarea de plante, vanatul irational si braconajul), distrugerile produse de catre speciile aclimatizate si poluarea. Dintre aceste cauze, distrugerea habitatelor reprezinta cea mai mare amenintare pentru aceste specii.

URSU PANDA


Habitat: Singurul loc din lume unde poate fi intalnit ursul Panda este China.

Ursul Panda, vioi si dragalas este o specie de urs pe cale de disparitie(ursul Panda este simbolul " Fundatiei Nationale pentru Natura "). Aceasta criza se datoreaza faptului ca ursul Panda se reproduce o data la 2-3 ani si naste intre 1-4 pui. Un al doilea fapt ce influenteaza scaderea numarului de ursi Panda este acela ca odata cu expansiunea civilizatiei umane, mediul lor de viata s-a micsorat considerabil. In acest moment, in China exista cateva rezervatii naturale cum ar fi " Oulong "

Caracteristici: Ursul Panda este usor de recunoscut dupa coloritul lui�: culoarea dominanta a blanii este albul, dar picioarele, umerii, toracele, urechile sunt de culoare neagra. Ursul Panda are in jur de 1, 5 m. si traieste aproximativ in general 10-15 ani. Temperatura vavorabila vietii ursului Panda este aceea intre 10 grade Celsius si 25 grade Celsius

Hranirea: Mancarea de baza a Pandei este bambusul. Panda mananca bambusul cu tot cu floare si frunze. Ursul Panda are un sistem digestiv de mamifer carnivor, dar se hraneste mai mult cu verdeturi, bulbi de plante, radacini, iarba, scoarta de copac, ciuperci si alte plante). Desi este un vegetarian inrait, daca are posibilitatea mananca si mamifere mici, pesti sau hoituri. Un urs matur poate manca pe parcursul unei zile pana la 30 kilograme de bambus proaspat.

Reproducerea: Perioada de reproducere a Pandei dureaza de la mijlocul lui martie pana in mai. Dupa imperecherea zgomotoasa, Panda se intoarce la viata de dinainte, cea solitara. Panda nu este un animal stabil care sa stea intr-un loc, dar cat puiul este inca mic, trebuie sa stea cu el in barlog. Puiul la nastere cantareste pana la 150 grame. Puiul nou-nascut este orb si de asemenea este aproape orb. La sase luni dupa nastere puiul ursului de Panda este intarcat si abia dupa 6-7 ani de la venirea pe lume a micutului si dragalasului urs Panda el este gata pentru procesul de reproducere. Dupa cum spuneam si la inceput ursul se reproduce o data la 2-3 ani.

Dusmanii ursului Panda: Ursul Panda nu prea este bun luptator. Adesea ursul Panda fuge si se catara in copaci cand vad un inamic si poate de asemenea inota in caz de primejdie intr-un curent de apa tulmuntos. O alta sansa de scapare a ursului Panda este aceea ca tinandu-si capul cu labele se poate rostogoli pana in fundul vailor.

Vederea de ansamblu asupra ursului : Ursul Panda ramane unul dintr cele mai frumoase specii de animale de pe toate toate continentele si care este pe cale de disparitie si pentru care organizatiile internationale se straduiesc sa il scoata din aceasta criza a reducerii numarului de specimene din aceasta specie.


0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu